Besturendag KBO Meijel 2021

Categorie: Actueel
Geschreven: 10 november 2021

Besturendag KBO regio goed georganiseerd in Meijel

Bij de KBO Limburg wordt jaarlijks in de diverse regio’s een Besturendag georganiseerd.

Onze regio betreft regio 3 en omvat totaal 20 KBO-afdelingen (omgeving Peel en Maas, Venlo en Beesel). Afgevaardigden van de diverse besturen worden dan uitgenodigd om bij elkaar te komen om overleg te plegen over zaken die bij de vereniging lopen. Zo van: ‘Hoe doen jullie dat?’ Ook is er door het regiobestuur tijd ingebouwd om stellingen aan de orde te stellen waar de afgevaardigde bestuursleden van de afdelingen op kunnen reageren  en die interessant zijn voor het hoofdbestuur van KBO Limburg om verder mee aan de slag te gaan. Afgesloten wordt met een diner.

Voor al deze zaken wordt door de regio een bijdrage van € 20,- per persoon gevraagd aan de diverse afdelingen.

Dit jaar is het KBO Meijel die de organisatie op woensdag 27 oktober 2021 voor haar rekening neemt.

Totaal geven zich 13 afdelingen (70 deelnemers) op. Van onze afdeling nemen 5 personen  deel aan deze activiteit.

Omdat corona op de dagen voor de activiteit toch wat heviger is, hebben zich nog enkele deelnemers afgemeld. Maar hoe dan ook: op de betreffende dag verschijnen ruim 50 deelnemers die in 4 groepen worden verdeeld.

Elke groep krijgt een groepsleider aangewezen en totaal bezoeken we deze middag 4 interessante objecten  in Meijel. Elk object heeft mooie bezienswaardigheden en een eigen verhaal dat ter plaatse door 1 of 2 deskundige vrijwilligers wordt verteld. Elke groep begint bij een ander object en verplaatst zich na een uur naar het volgende. In dat uur brengt de groepsleider ook nog de stelling ter sprake. Zodoende rouleren de diverse groepen en komen er niet te veel mensen gelijktijdig bij elkaar.

 

Onderstaand heel beknopt de objecten die alle groepen deze middag bezoeken. Op 3 plaatsen brengt Ger Timmermans (voorzitter regio 3) een stelling in waarop onze groep 4 kan reageren. De inbreng van de diverse groepen neemt voorzitter Ger mee naar het hoofdbestuur van KBO Limburg.

Ten slotte nog enkele opmerkingen en bijzonderheden in verband met deze besturendag.

 

De objecten en 3 stellingen

Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof

Eerst gezellig samen koffie met vlaai. Daarna vertelt Rob Peeters over het Museum, de Peel, Heemkundevereniging Medelo en allerlei interessante zaken over de geschiedenis en cultuur van Meijel (6150 inwoners).

 

Stelling 1

De KBO: Is die nog aantrekkelijk genoeg voor jonge personen?

 

Sint-Nicolaaskerk Meijel

Kapelaan Maenen en vrijwilliger Piet wachten ons in de kerk al op. In de volksmond wordt (volgens Piet) de r.-k. kerk van Meijel -die in 1955 is gebouwd- de kathedraal van de Peel genoemd. Met het oogstfeest in Meijel versiert de bloemengroep de  kerk prachtig. Heel mooi om na dit feest eens te komen kijken. Veel mensen steken overdag een kaarsje aan in de dagkapel van de kerk, gemiddeld 1000 kaarsjes per maand.

 

Stelling 2

Hoe kan de KBO zich aantrekkelijk maken om samenwerking met andere partijen in het dorp of stad aan te gaan (verbinding tot stand brengen)? 

 

Sint Jozef Wonen en Zorgcentrum Meijel

Bij binnenkomst vragen de dames van het zorgcentrum aan ons om een sleutel in te leveren. Die sleutel of sleutels stoppen de dames daarna netjes in een tas met jouw naam er op. ‘Ontzettend zwaar voor de mensen die hun vertrouwde omgeving moeten verlaten -en veel moeten inleveren- om ergens anders verzorgd te worden’ is de gedachte erachter.

Duidelijk en uitgebreid vertellen de dames daarna alle mogelijkheden in het woon- en zorgcentrum.

 

Stelling 3

Als afdeling dien je aan belangenbehartiging te doen voor anderen. Waar denk je aan?

 

Peel-Raam stelling in natuurgebied de Vossenberg met uitkijktoren Belfort

Het gebied waar de Vossenberg zich bevindt ligt ver buiten het centrum.

Met jeeps en een ander legervoertuig worden we daar netjes naartoe gebracht en later ook weer opgehaald. Mart Rooijakkers vertelt ter plaatse alles over de verdedigingslinie in het veenmoeras, de bunkers, de uitkijktoren met het mooie uitzicht over het landschap van de Peel.

 

Foto’s

Op de foto aan tafel poseren onze bestuursleden Chrit Janssen en Marie-José Peters.

Hiernaast dhr. Berkers, voormalig directeur van de Rabobank Velden. Staand met de microfoon dhr. Ger Timmermans, voorzitter regio 3 van KBO Limburg.

Op de andere foto: 2 legervoertuigen die ons van en naar de Vossenberg en de toren Belfort hebben vervoerd.